Voorwoord

IMG_7066Beste Lezer,

De laatste Licht op Lezen wordt een volle. Tot en met juni zullen er onderwerpen aan het blad worden toegevoegd. Op het moment dat ik dit schrijf, kan ik nog niet precies alle onderwerpen benoemen, omdat de opnames nog gemaakt moeten worden. Op de Middag van het Kinderboek na zijn de opnames van de nu aangekondigde artikelen wel al gemaakt en is het dus zeker dat ze er komen.

Zo sprak ik in januari met Maurice de Greef over laaggeletterdheid, in maart met Els Beerten over haar boeken en over haar lezing en hield Tim de poëzieworkshop al in februari.

Dat is iets waar Het Boekenwurmblad en later Licht op Lezen altijd naar streefde, een zekere tijdloosheid. Het was een experiment om een digitaal tijdschrift te bedenken dat absoluut niet op papier zou kunnen. Rust was belangrijk en verdieping en een zekere blijvende waarde. Het digitale gaf immers mogelijkheden om te actualiseren, mocht dat nodig zijn.

Schrijvers de mogelijkheid geven zich te presenteren, boeken oppakken, lezen en beschrijven op een manier die ook kijkt naar de mogelijkheden en de redenen om ze aan kinderen en jongeren aan te bieden, zoeken naar het belang van lezen.

Licht op Lezen wilde een kompas zijn voor leerkrachten en ouders die het belangrijk vinden dat kinderen lezen. Licht op lezen wilde een podium zijn voor auteurs die de moeite waard zijn en die op andere podia niet of niet voldoende aan bod komen. Licht op Lezen wilde toegankelijk blijven, niet alleen voor ingewijden of literair deskundigen. Licht op Lezen wilde een kijkje in de keuken van het boekenvak gunnen en andere mogelijkheden met boeken aanreiken.

Maar Licht op Lezen was ook een middel om De Boekenwurm te redden. De hoop was er om via een spotgoedkoop abonnement zoveel abonnees te verwerven dat het mogelijk was een tweede geldstroom op gang te brengen voor de boekhandel. In plaats van koffie en gehaktballen wilden wij onze kennis en ervaring verkopen. Het blad zou niet alleen voor De Boekenwurm werken, maar alle boekhandels dienen via de Boekenwurmonline, de enige boekenwebwinkel die belangstellenden de mogelijkheid gaf om een boek bij hun eigen boekwinkel te kopen.

Licht op Lezen heeft mij twee boeiende jaren geboden waarin ik met heel veel plezier aan het magazine werkte en ik de mogelijkheden van beeld, waar ik nooit eerder mee werkte, ontdekte en onderzocht.

In de laatste Hannekes zal ik uitgebreid vertellen welke motieven en oorzaken maakten dat ik besloot van dit nummer het laatste te maken. Jean Philippe Rieu zei me eens dat dromen een tijdslimiet moeten hebben, haal je die niet, dan moet je ze loslaten. Hij had het over één jaar, ik heb Licht op Lezen twee gegeven. Het was een mooie droom.

Hartelijke groet,

Hanneke Koene